Üniversitemiz, Öğrencilerimizin Yaşlı Yakınlarını Konuk Etti

21.03.2019

“Yaşlılar Haftası” kapsamında Batman Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından organze edilen “ Bir Gülüş Bir Gönül Alış” konulu konferans Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Konferans Salonu’nda öğrencilerimizin yaşlı yakınlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş’un katılımıyla başlayan programa, Üniversitemiz personeli, öğrencileri ve öğrencilerin yaşlı yakılanları katıldı.

Türkçe, Kürtçe, Arapça olmak üzere üç dilde hoş geldiniz diyerek açılış konuşmasını yapan Sağlık Yüksekokulu Müdür Vekili Abdulkadir Levent, “Peygamber efendimiz bir hadisi şeriflerinde buyuruyorlar ki eğer yaşlı ihtiyarlar, takva sahibi gençler, süt emen çocuklar, yayılan hayvanlar olmasaydı üstünüze belalar sel gibi dökülecekti. Biz bu düsturla gerek eğitim ve öğretimimizi gerekse yaşantımızı, büyüklerimizin ve yöneticilerimizin sayesinde en iyisini vermeye çalışıyoruz. Bu anlamda da bu etkinlikler çerçevesinde gerek öğrencilerimize gerek büyüklerimize saygı ve sevgi konusunda Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş’un bu anlamda destekleri hem bizleri motive ediyor, hem de bu tür şeyleri yapma konusunda bizleri daha çok teşvik ediyor” dedi.

REKTÖRÜMÜZ DURMUŞ: YAŞLILARIMIZ BİZİM BEREKET KAYNAĞIMIZ

“Benim başarımın sırrı annem ile babam benim yanımda yaşlanmalarıdır” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş, “Her ikisi de benim yanımda vefat ettiler.”

Şu anda Türkiye’de Rektör olmuş 200 Profesörden biriyim başarımın tek sırrı var annem ile babamın duasını aldım. Başka hiçbir sırrı yok.  Yaradan onların duası ile hep önümü açtı. Annemde benim yanımda yaşlandı, babamda benin yanımda yaşlandı ve rahmet ettiler. Allah onları nur içinde yatırsın.

Sevgili gençler annenize babanıza karşı gelirseniz bilin ki çocuklarınızda size karşı gelecek, annenize babanıza öf derseniz bilin ki çocuklarınızda size öf diyecek yaşlandığınızda. Yaratanın adaleti çok müthiştir bu konuda. Bir bakın tarihe şöyle yaratanın adaleti bu konuda hiç sekmemiştir. Belki zaman alıyor. Yaratanın tokmağı çok yumuşak ama mutlaka onu görüyorsunuz. Ne ektiyseniz onu biçiyorsunuz. Onun için yaşlıların kıymetini bilin. Ben her ikisini de kaybettim.

Annemi çok severdim çok bağlıydım ona, son zamanlarına doğru Batman’a gelmiştim. Her hafta ziyaretine giderdim. Gidemediğim zaman uçakta yer bulamadığım zaman otobüs ile giderdim annemi ziyarete ve onun hayır duasını alırdım. Onun hayır duası ile bu noktaya geldiğime inanıyorum.

Sevgili gençler sizlere tavsiyem yaşlılarınıza öf bile demeyin çünkü bu yüce Allah’ın Kuran-ı Kerim’deki emridir. İsra Süresi 23. ve 24. ayette ‘’Bismillahirrahmanirrahim. Rabin sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan birisi veya İkisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme onları azarlama ikisine de gönül alıcı güzel sözler söyle, onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger. Rabbin, onlar sen nasıl küçükken seni şefkatle yetiştirip büyüttü ise şimdi de sen onlara merhamet göster diyerek dua et.” Yaratan böyle emrediyor, öf bile demeyi yasaklıyor. Demek ki yaşlılarımız bizim bereket kaynağımız, var olma kaynağımız.

Bakın Avrupa da yaşlılar evleri var. Anne babalarını o evlere atmışlar. Aile diye bir kavram yok. Şimdi onlar bizi inceliyorlar, İslam ülkelerinde bu kadar olay oluyor, bunlara bir şey olmuyor diye. Sebebinin anne babalarımıza verdiğimiz değer olduğunu görüyorlar ve şimdi onlarda aile yapısını yeniden inşa etmeye çalışıyorlar. Onun için tekrar belirtmek istiyorum. Büyüklerinizin kıymetini bilin” dedi.

Üniversitemiz öğrencilerinin müzik dinletisiyle devam eden program “Yaşlılara Saygı” konulu sunumu yapan Öğretim Görevlisi Dr. Günay Önal, “Saygı nedir? Yani büyüklerimize bu salondan çıkarken nasıl bir saygı göstermeliyiz. Saygı, karşımızdaki insanın varlığını kabullenmek ve onun düşüncelerini kabul etmesek bile özellikle altını çiziyorum gençlerin duygu ve düşünceleri büyüklerle ters düşebilir, büyüklerin düşüncelerini kabul etmesek bile onların düşüncelerine saygı duyarak dinlemeye değer olduğunu onlara hissettirmektir.” dedi.

“Saygı, karşımızdaki insanın sınırlarını bilip, o sınırları aşmadan yaşamlarına karışmadan ama aynı zamanda iyi bir iletişim içinde olabilmektir” diyen Öğretim Görevlisi Dr. Günay Önal, “Saygı, karşımızdaki insanı kırmayacak sözler söyleme ve hareket etmedir. Saygı söz ve beden dili ile değer verdiğini göstermektir.” dedi.

Programa katılan Öğrencilerimizin yakını yaşlı konuklar onuruna verilen yemekten sonra, Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş, konferansa katılım sağlayan yaşlı misafirlere hediye takdim etti.