Rektörümüz DURMUŞ, “Anız Yangınlarını Önlemek İçin Teknolojik ve Ekonomik Destek Şart”

25.10.2017

Anız yangınlarını önlemek için insanlarımıza teknolojik ve ekonomik destek vermek zorunda olduklarını belirten Rektör DURMUŞ, “Allah nazarında günahkâr olmamak ve kanunlar önünde suçlu duruma düşmemek için ‘Anızları Yakmamak’ gerekmektedir.” dedi

Batman Üniversitesi Konferans Salonu’nda Batman Valiliği himayesinde düzenlenen “Ulusal Anız Yangınlarını Önleme Çalıştayı”na Batman Valisi Ahmet DENİZ, Batman İdare Mahkemesi Başkanı Berkan AYTURAN, Rektörümüz Aydın DURMUŞ ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan çalıştayda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin KIYAS, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer ÖZKAN, Batman Üniversitesi Rektörümüz Aydın DURMUŞ ve Batman Valisi Ahmet DENİZ birer konuşma yaptı.

Ulusal Anız Yangınlarını Önleme Çalıştayı’nda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Aydın DURMUŞ, “Yaklaşık 20 üniversitemizden ve çeşitli kamu kurumlarında çalışan konularında çok değerli çalışmaları olan bilim insanımızı, uzmanlarımızı paydaşı olduğumuz çalıştayımıza davet ettik” dedi.

Çalıştaya katılan bu değerli insanların toprak, su, hava, çevre, insan hayatı, böcek hayatı, ekolojik denge, kirlilik, erozyon, trafik, mikro organizma, israf, yangın, komşu hakkı, birçok canlının yaşama, barınma ve beslenme alanlarının imha edilmesi, topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın veriminin düşmesi ve bunun gibi birçok konuda değerli fikirlerini bizimle paylaşacaklarını ifade eden Rektörümüz DURMUŞ, uzman katılımcıların ilgi alanlarına göre mühendislik, biyolojik, jeolojik, kimyasal, ekonomik, hukuki, dini açıdan yaklaşımlarını ortaya koyacaklarını söyledi.

Anız yangınları gün geçtikçe bölgemizde azalmasına rağmen Ülkemizim bir gerçeği olduğunu aktaran Rektörümüz DURMUŞ, “Belli ki insanlarımız günahtan korkmamaktadır.  Günahtan korkmadıkları gibi fazla para kazanmak hırsıyla kanuni cezadan da korkmamaktadır. Ben makina mühendisiyim kendi uzmanlık açımdan olaya baktığımda anız yangının nedeninin mısır gibi kökü toprağa sağlam tutulan bitkilerin sökülmesinin zorluğu nedeniyle güçlü iş makinalarına ihtiyaç duyulmasıdır.  Güçlü iş makinalarının çalışması fazla yakıt tüketimi demektir, ayrıca tarlayı sürmek için belki yılda bir kez kullanacağın güçlü iş makinasının satın alınması ekonomik güç meselesidir. Yani ekonomik kaygılardır.” dedi.

İnsanlarımız anızı yakarak verdiği zararları düşünmeden güçlü kök olmasa da tarladaki kalan otların yakılarak kısa sürede işi toptan çözdüğüne inandığı ifade eden Rektörümüz DURMUŞ,  zaman kaygısıyla çiftçilerin anız yaktığını söyledi.

Anız yangınlarını önlemek için insanlarımıza teknolojik ve ekonomik destek vermek zorunda olduklarını belirten Rektörümüz DURMUŞ, “Bu desteklerden sonra halen anız yakanların tüm tarımsal destekleri kesilmeli ve bir daha anız yakamaya cesaret edemeyeceği ölçüde caydırıcı ceza vermek zorundayız. Allah nazarında günahkâr olmamak ve kanunlar önünde suçlu duruma düşmemek için “Anızları Yakmamak” gerekmektedir. Yani ya kanundan ya da Allahtan korkmak gerek…” dedi.