BATMAN ÜNİVERSİTESİ SENATOSU, İSRAİL PARLAMENTOSU'NUN YAHUDİ ULUS DEVLETİ YASASI’NI KINAMA KARARI

24.07.2018

İsrail Parlamentosu'nda kabul edilen Yahudi Ulus Devleti Yasası, hukukun evrensel ilke ve esaslarıyla olduğu kadar Birleşmiş Milletler'in amaç ve ilkeleri ile çatışmaktadır.  Bu yasa ile İsrail vatandaşı Filistinlilerin hakları yok sayılmakta, Arapça resmi dil statüsünden çıkarılmakta, İsrail'in işgal altında tuttuğu Kudüs şehri başkent olarak ilan edilmekte,  1948'de yerlerinden çıkartılan Filistin kökenli vatandaşlara geri dönüş hakkı verilmezken dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Yahudilere geri dönüş hakkı verilmekte ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla hukukdışılığı tescil edilmiş yerleşimler teşvik edilmektedir. Öte yandan yasada ulusların kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanması ise yalnızca Filistinliler açısından değil; uzlaşma ve çözüm kültürüne, birarada yaşama inancına sahip Yahudi vatandaşlar için de kabul edilebilir nitelikte değildir.

Batman Üniversitesi olarak İsrail Parlamentosu tarafından kabul edilen, fiili olarak Filistin'de sürdürülen işgale ve hukukdışı uygulamalara yasal zemin hazırlanmasını ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını amaçlayan söz konusu yasayı kınıyoruz. İsrail'i temel insan haklarına, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler ilkelerine saygılı olmaya davet ediyoruz.

İngilizce Kınama Kararı

Fransızca Kınama Kararı